Wadlopen

Wat is wadlopen?

Alleen tijdens laagwater kun je het wad op. Tijdens wadlopen loop je letterlijk over de bodem van de Waddenzee. Een unieke ervaring voor elke natuurliefhebber of avonturier!

Wadlopen in de Waddenzee vindt plaats op de ondiepe gedeeltes van het wad. Je loopt door het slik, zandplaten en langs mosselbanken, die deels onder water liggen. Elke wadlooptocht is bijzonder. Tijdens sommige tochten moet je zelfs diverse prielen en geulen doorwaden, waarbij zelfs het water hoog kan staan. Ook is het mogelijk de ergste slik te vermijden. Dan vaar je met een boot naar één van de zandbanken.

Elke wadlooptocht is bijzonder en verschillend. De moeilijkheidsgraad van de tochten verschillen. Maar dit ligt niet alleen aan de keuze van de tocht, ook het weer heeft veel invloed. Zo kan een harde Noordwestenwind het water stuwen, waardoor de tocht zeker zwaarder wordt.

Kun je alleen wadlopen?

Nee. Wadlopen is riskant, zeker als je geen kennis hebt van het gebied, weer en het getij. Daarom mag je alleen wadlopen onder leiding van een erkende wadloopgids. Wadloopgidsen nemen je mee het wad op, maar ook zij hebben restricties. Ook zij mogen slechts met kleine groepen het wad op. Zodat de veiligheid van iedereen wordt gegarandeerd.

De Waddenzee

De Waddenzee is een groot aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten en valt droog tijdens eb. Sinds 10 jaar staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco. De Waddenzee is een niet erg diep watergebied met een relatief vlakke kust. Het bestaat uit getijdengeulen, zandbanken, kwelders, stranden en duinen.

In en rondom de Waddenzee komen veel diersoorten voor. Zoals de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis. Daarnaast is het ook een broedplaats voor vele soorten vogels. Ook overwinteren er 10 tot 12 miljoen vogels . In het waddengebied komen zij op kracht en vliegen weer verder.

De Waddenzee is uniek. Daarom staat het ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is één van de laatste overgebleven grootschalige bij eb droogvallende ecosystemen van de wereld. Wadlopen op de Waddenzee is dus ook een unieke ervaring in een uniek natuurgebied.

Welke wadlooptochten worden aangeboden?

Wadloopavonturen biedt diverse tochten aan. Deze verschillen elk in moeilijkheidsgraad. Er is dus voor iedereen een geschikte wadlooptocht te vinden. Nieuwsgierig welke tocht past bij jou? Klik op één van de onderstaande links om dit uit te vinden!

Wadlooptocht voor kinderen
Wadlooptocht: Zeehonden kijken en sleepnetvissen
Zwerftocht Noordpolderzijl
Zwerftocht Pieterburenwad
Wadlopen met zonsopkomst
Wadlopen naar Schiermonnikoog
Wadlopen en varen West strand-Schiermonnikoog
Wadlopen en varen Brakzand-Schiermonnikoog

Eiland Wadloopbeleving tijdens de Herfst en Winter.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over de wadlooptochten of staat jouw tocht hier niet bij? Neem gerust contact op!