Veelgestelde vragen

Kun je wadlopen met kinderen?

Een oversteek naar een eiland is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen een zwerftocht meelopen. ook zijn er speciale wadlooptochten voor kinderen.

Jongere kinderen kunnen mee op een wad(loop)belevingstocht. Hierbij ga je varen , zeehonden kijken en een stukje wadlopen. Je kunt dan ervoor kiezen om aan boord van het schip te blijven.

Vanuit Noordpolderzijl organiseer ik tochtjes voor b.v. een kinderfeestje. Dit kan een educatieve of sportief karakter hebben.


Over welke conditie moet ik beschikken tijdens het wadlopen?

Voor een oversteek naar een eiland moet je over een goede conditie beschikken. Vaak zit je aan een strak tijdschema vast. Deelnemers worden teruggestuurd als dit schema niet wordt gehaald. Dit is dan einde van de tocht voor de gehele groep. Het is aan te raden om eerst een zwerftocht te gaan lopen.

Is je conditie wat minder goed dan is een zwerftocht aan te raden. Een zwerftocht is qua lengte en tijd altijd in te korten.

Is je conditie slecht of bent je slecht ter been dan kun je altijd nog mee op een wad(loop)belevingstocht. Je kunt dan tijdens het wadlopen aan boord van het schip blijven

Mag een hond mee wadlopen?

Nee, een hond of ander huisdier mag niet mee het wad op. Het zou de rust teveel verstoren.

Kun je op slippers wadlopen?

Nee, je mag niet op slippers wadlopen. Slippers blijven steken in het slik en gaan dan snel uit.

Mag je op blote voeten wadlopen?

Nee, er liggen veel schelpen op het wad . Deze schelpen zijn scherp en daaraan haal je binnen de kortste keren je voeten mee open.

Mag ik alleen wadlopen?

Nee, dit is verboden.

Mag ik zonder gids wadlopen?

Nee, wel zijn er op een aantal plekken langs de kust kwelderwandelingen toegestaan. Dit zijn uitgezette paden waarbij je door de kwelders (landaanwinning) loopt.

Kun je in de winter ook wadlopen?

Soms worden er wel winterwadlooptochten georganiseerd. Meestal bij een mooie winterdag met sneeuw en ijs op het wad. Je loopt dan op laarzen en gaat niet door het water heen. Dit soort tochten kun je niet ver van tevoren plannen. Hou daarom mijn facebooksite wadloopavonturen in de gaten voor het laatste nieuws.

Winter op het Wad.

Kan ik s´nachts ook wadlopen

Ja , ook tijdens de nacht kun je wadlopen. Het is prachtig om in het donker het wad op te gaan. Bij helder weer zie je de vuurtorens van Borkum , Schiermonnikoog en met een klein beetje geluk ook die van Ameland. De stilte van de nacht is een bijzondere ervaring. Als het tegen de ochtend licht word dan hoor je de vogels langzaam ontwaken. De opkomende zon is mooi om te zien. Tijdens de nacht wennen je ogen aan het donker en is het niet noodzakelijk om een zaklantaarn(hoofdlamp) te dragen (wel handig om bij je te hebben). Kijk voor meer informatie bij de tochten.

Zonsopkomst op het Wad.

Kun je ook vanaf Schiermonnikoog wadlopen?

Ja, je kunt ook vanaf Schiermonnikoog wadlopen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt een zwerftocht lopen waarbij het begin en het einde van de tocht op het eiland ligt. Dit is een aanrader als je langer verblijft op Schiermonnikoog. Daarnaast is er een optie om zelf met de veerboot naar Schiermonnikoog te gaan en dan terug te lopen aan de zuidwest zijde van het eiland en dan met een boot retour naar Lauwersoog. En als laatste kun je de gehele oversteek maken naar de Groninger kust. Combinaties van bovenstaande is ook mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier of bel ——————————-

Hoe koud is het water tijdens het wadlopen?

Het water in de Waddenzee stroomt 2 keer per dag in en uit de Noordzee. In het voorjaar blijft het water relatief lang koud. Naar mate de zomer vordert wordt het warmer. In het voorjaar is het ±6° en het eindigt in de herfst met ± 18°. Ga je in de namiddag in de zomer wadlopen en de zon heeft de gehele dag op het water geschenen dan kan het water in de geulen en prielen wel 25° worden.

Waar laat ik mijn autosleutels tijdens het wadlopen?

Autosleutels , camera´s, telefoon en andere elektronica kun je het beste waterdicht verpakken. Dit valt onder je eigen verantwoordelijkheid.

Kan ik in een lange broek wadlopen?

In een lange broek wadlopen is sterk af te raden . Je blijft veel langer nat als je een geul doorwaad en dit kan leiden tot onderkoeling. Een spijkerbroek, ook al is die afgeknipt is ook ten zeerste af te raden.

Kun je na een wadlooptocht douchen en verschonen?

Op veel plekken waar een wadlooptocht wordt georganiseerd staan wasbakken met koud water. Hier kun je je wat afspoelen en wat minder vies worden. Als er geen wasbakken zijn dan kun je het slik afspoelen in een sloot of kanaal. Omkleden gebeurt in de openlucht.

Kan ik met mijn auto bij de vertrekplaats van een wadlooptocht komen?

In de beschrijving van de tochten word aangegeven waar deze start. Alle startplekken zijn goed te bereiken met een auto. Bij de bevestiging van deelname krijg je een plattegrond met een route beschrijving.

Kan ik met openbaar vervoer naar een wadlooptocht?

Begint je wadlooptocht op Lauweroog dan kun je hier goed komen met openbaar vervoer. Voor de overige vertrekplaatsen is dit wat moeilijker. Raadpleeg OV-reisinformatie: 0900-9292 of kijk op 9292.nl.

Hoe laat gaan de boten retour van een eiland?

Kijk op www.wpd.nl voor de actuele vaartijden van en naar Schiermonnikoog en Ameland.