Wanneer wordt een wadlooptocht afgelast?

Kan een wadlooptocht worden afgelast?

Wadlooptochten zijn niet geheel zonder risico. Er zijn redenen waardoor een wadlooptocht wordt afgelast. Deze redenen zijn:

  • Een verhoogde waterstand. Door een combinatie van lage luchtdruk en een sterke wind die varieert tussen west en noord, ontstaat een verhoogde waterstand. Wadlopen is dan niet veilig.
  • Mist. Wanneer er minder dan 500 meter zicht is, mogen wij niet het wad op.
  • Onweer. In geval van onweer is het onveilig om het wad op te gaan. Met de huidige weersites is het onweer goed te volgen.
  • Extreme kou. Het is niet verstandig het wad op te gaan in het geval van extreme kou. Hoewel je je hier op kunt kleden, is het niet veilig. En veiligheid staat voorop!

Regen is geen reden voor afgelasting

In het geval van regen wordt een wadlooptocht niet afgelast. Regen veroorzaakt geen onveilige situatie op het wad en is dus gewoon mogelijk.

Wat gebeurt er als een wadlooptocht niet door kan gaan?

Mochten de weersomstandigheden dusdanig slecht zijn. Dan wordt de wadlooptocht afgelast. Mocht dit het geval zijn, dan ontvang je op de dag zelf ruim op tijd een berichtje of telefoontje dat de tocht is afgelast. Mocht het al eerder duidelijk zijn, dan wordt je uiteraard eerder ingelicht!

Wanneer het voorkomt dat de tocht is afgelast zoeken we samen een vervangende dag om alsnog het wad op te gaan! Houd in ieder geval altijd de website in de gaten om teleurstellingen te voorkomen.

Kan een wadlooptocht worden afgelast op de dag zelf?

Ja dat kan. Het weer is niet altijd een dag van te voren goed te voorspellen. Met name mist kan een spelbreker zijn. Is het zicht voor aanvang van de tocht minder dan 500 meter dan mogen we het wad niet op. Onweer is wel aardig goed te voorspellen maar kan ook plotseling ontstaan en is een reden om de tocht niet door te laten gaan. Veiligheid gaat voor alles.

Herfst en Wintertochten

In de herfst en winter worden er ook een aantal wad belevingen georganiseerd. Hierbij ligt de criteria voor het afgelasten van de tocht iets anders. Bij deze tochten ga je niet door het water lopen maar je moet het risico op onderkoeling voorkomen. Bij slecht weer zoals de gehele dag regen, harde wind en extreme kou dan gaat de tocht niet door. U kunt een avond van te voren nog worden gebeld over een eventuele afgelasting.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie? Dat is mogelijk. Neem contact op en ik vertel je graag meer.